Krobia sp. "Xingu"

tekst: Marco Hofman - foto: Marco Hofman
Etymologie: 

Krobia betekent in het Surinaams kleine baars  

Referentie: 

Door enkele wijzigingen in de indeling van het geslacht Aequidens is het geslacht Krobia ontstaan, Kullander & Nijssen 1989. Net als Aequidens-soorten hebben Krobia's drie harde vinstralen voor de anaalvin. Verder bezitten ze de afgeronde staartvin en zijn er geen schubben aanwezig op het zachte gedeelte van de pennen of graten in de rug- en/of staartvin. De indeling in het geslacht Krobia berust op minimale verschillen in koptekening en verschillen in de vorm van de lengtestreep. 

Literatuur: 

Hofman, Marco.2003. Krobia sp. "Xingu", een prachtige aanwinst uit Brazilië. Cichlidae. 29(5): 49-50.  

Beschrijving: 

Zoals de naam al doet vermoeden is Krobia sp. "Xingu" afkomstig van de Xingu, een zuidelijke zijrivier van de Amazone (Brazilië). De vissen hebben een lichte grondkleur. Over het lichaam lopen 7 donkere dwarsbanden die in de paartijd duidelijk zichtbaar worden. Een lengtestreep loopt vanaf het oog tot de oogvlek op de basis van de staart. Drie kleinere strepen lopen over de bovenlip, over de neus en over het voorhoofd. Op de kop (met name op de kieuwdeksels) en over het voorste gedeelte van het lichaam bevinden zich vuurrode vlekken. Het lichaam vertoont een goudgroene glans. Krobia sp. "Xingu" mannetjes worden maximaal 15 cm groot, terwijl de vrouwtjes niet groter dan 12 cm worden.  

Herkomst: 
Zuid-Amerika  
Verspreiding: 

De Xingu, een zuidelijke zijrivier van de Amazone (Brazilië).  

Gedrag: 

Krobia sp. "Xingu" is een rustige, vredelievende cichlidesoort. Deze vissoort laat zich prima combineren met kleinere vissen en grote rustige vissen, zoals discusvissen. De kleinere vissen moeten echter minimaal de grote van een "Rode Minor" hebben, daar ze anders worden opgegeten.  

Voedsel: 

Krobia sp. "Xingu" is een gemakkelijke kostganger. Het zijn goede eters, die zowel droogvoer als levend voer gretig accepteren.De dieren lijken een voorkeur te hebben voor levende, rode muggenlarven.  

Kweek: 

Krobia sp. "Xingu" is een substraatbroeder. Om de vissen tot voortplanting te bewegen dient de waterkwaliteit goed te zijn. Een wekelijkse waterverversing van 25 tot 40% is dan ook geen overbodige luxe. Een goed paartje verzorgt hun nakomelingenschap zeer goed. De broedzorg kan weken tot maanden duren. De vissen zijn productief. Een legsel van 300 eieren is niet ongewoon. De eieren komen bij een temperatuur van 26 gr. C. na 48 uur uit. Na nog eens drie dagen zwemmen de jongen vrij. De jongen moeten nu gevoerd worden met zeer fijn (droog)voer.  

Aquarium: 

Daar Krobia sp. "Xingu" ± 12/15 cm groot wordt is het verstandig om de dieren in een aquarium van minimaal 80x40x40 cm te huisvesten. In een groot goed beplant aquarium kunnen zonder enig bezwaar meerdere paren bij elkaar gehouden worden. Planten worden met rust gelaten. Schuilplaatsen in de vorm van holen zijn niet nodig, wel is het verstandig om enkele vlakke stenen, die als afzetsubstraat kunnen dienen, tussen de planten te leggen. Temperatuur 25 C.  

Herkomstgebied: