Aquarium van Rob Ghielen, 1

Biotoop: 
Algemeen: 

Middenamerika biotoop, pH 8.2, Kh 7.5, Gh 9, No3 ~5, 24 graden Celcius. Ik heb bewust voor een beperkt aantal vissen gekozen (3 Paar) met een gevarieerd temperament. Ik had verwacht dat de Amarillo's het meest temparement vol zouden zijn. In deze setting blijken echter de Robertsoni's het meest agressief, daarna de Amarillo's, en het minst de Multispinoza's. In eerste instantie had ik zwaard dragers als voer ingezet. Echter wonder boven wonder overleefde deze het, en ze 'tieren weelig'. Vermoed dat de wilde groei van de Zosterella daar bij geholpen heeft. De meeste jongen breng hun tijd in het gebladerte door en zijn daarmee redelijk beschut. De ancistrii zijn m'n werk paarden, bedoeld om de algen groei in bedwang te houden. Dat werkt uitstekent. Deze vissen zie je nauwelijks. Met name nacht actief.

Vissen: 
1/1 Amphilopus amarillo 1/1 Amphilopus robertsoni 1/1 Herotilapia multispinosa 2/1 Ancistrus dolichopterus Xiphophorus helleri Emeca splendens
Planten: 
Zosterella dubia. Geen problemen met het alkalische water
een goede groeier en derhalve ook een uitstekende nitraatvreter.
Inrichting: 

Stenen zijn eigen fabrikaat. Groot en hol. In de meeste stenen kunnen de vissen in/achter. De achterwand is eenvoudig, roofmate bedekt met hars en een laagje bodem zand. Verder aangevuld met hangend kien/hard hout. Bodem is van fijn tot grof zand. Gemiddelde bodem dikte is 5 cm (de vissen zorgen wel voor de verdeling).

Techniek: 

Licht bestaan uit 7 rijen TL's waarvan er gemiddeld 2 rijen aan zijn. Ik start met een rij en schakel van 3% naar 100%, daarna schakel ik over de dag van warm, naar warmwit, naar wit, en vervolgens weer terug. In de avondde laatste rij uiteindelijk weer terug van 100% naar 3%. In de nachts laat ik de laatste rij op 3% branden. Filtering gebeurd via een bioloog (600l) en twee pompen van 2200 l/u (netto). Ik gebruik voor mechanische filtering een strook blauwe schuim, biologische filtering 10 liter siporax. Ik ververs gemiddeld per week 20% water.

Afmetingen: 
240 x 100 x 65