Amatitlania coatepeque (SMITTER-SOTTO 2007)

Tekst Rene Beerlink, foto's Jon Clark
Etymologie: 

Amatitlania, afgeleid van het type plaats van het type soort "Amatitlán" betekent, een plek van overvloed in amate" in het Nahuatl. "amate" is een soort van papier gemaakt van de bast van Ficus petiolaris of Ficus indica.

A. coatepeque is vernoemd naar het meer waarin zij voorkomt. Het woord Coatepeque komt waarschijnlijk uit het Nahuatl. Cóatl = slang en Lépetl = mond. Dus “mond van de slang”.

Referentie: 

Schmitter-Soto, 2007. "A systematic revision of the genus Archocentrus (Perciformes: Cichlidae), with the description of two new genera and six new species". Zootaxa. n. 1603, pp. 1-78.

Literatuur: 

Froese R. & Pauly D. (eds) (2013). FishBase (version Feb 2013). In: Species 2000 & ITIS Catalogue of Life, 11th March 2013 (Roskov Y., Kunze T., Paglinawan L., Orrell T., Nicolson D., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Hernandez F., De Wever A., eds).

Beschrijving: 

In zijn studie van Salvadoriaanse vissen (1925), was door Hildebrand ook de Convict van Lake Coatepeque opgenomen, welke toen nog Cichlasoma nigrofasciatum heette. De soort kwam algemeen voor, vooral tussen de rotsen. Dit was door Hildebrand goed waar te nemen, want het heldere water bood tot op zes meter diepte nog goed zicht. Hij merkte op dat sommige soorten véél donkerder waren dan anderen, en dat de plaatselijke bevolking de lichte variant “plateada” (zilver) en de donkere “Negra” (zwart) noemde.

A. coatepeque is goed te onderscheiden van zijn familileden. A. coatepeque heeft een veel contrastrijker bandenpatroon. Bovendien is ze duidelijk herkenbaar aan de Y-vormige band midden op het lichaam; deze wordt gevormd door een verbinding tussen de vierde en vijfde dwarsband. Opmerkelijk is dat dit kenmerk ook bij de populatie van Lake Chalchuapa voorkomt. Twee op de zeven exemplaren hebben daar een Y-vormige band midden op het lichaam. Lake Chalchuapa ligt vlakbij (16km)  Lake Coatepeque en kunnen in het verleden met elkaar verbonden zijn geweest. Toch wordt de populatie van Lake Chalchuapa tot Amatitlania nigrofasciatus gerekend.

Een ander (enigszins vaag) uiterlijk kenmerk dat door Schmitter-Soto wordt genoemd zijn het aantal schubben tussen laterale lijn (zijlijn) en de eerste rugvinstraal. Dat is bij A. Coatepeque 5 of méér en bij de overige Convicts 5 of minder. Verder melden liefhebbers uit Amerika, waar de soort iets algemener voorkomt, dat de vrouwtjes van A. coatepeque minder rood/geel-tinten vertonen.

Herkomst: 
El Salvador
Verspreiding: 

Het verspreidingsgebied van A. coatepeque ligt midden in het veel grotere verspeidingsgebied van A. nigrofasciatus maar beperkt zich tot de mond van de vulkaan Coatepeque. De vulkaan ligt zo'n 50 km ten Westen van San Salvador en is zo'n 60.000 jaar geleden ontstaan. De Convict die hier leeft demonstreert aan de hand van zijn genoemde unieke kenmerken de uitwerking van isolatie op evolutie.

Nadat de bergtop was geërupteert is de krater langzaam met regenwater volgelopen. Het kratermeer Lago Coatepeque dat hierdoor ontstond heeft een doorsnee van zo'n 5 km, is 120 meter diep en wordt omgeven door prachtig begroeide hellingen van gemiddeld zo'n 400mtr hoog met aan de Zuidwestkant een piek tot 950 mtr. Dichtbij de oeverzones komen warmwaterbronnen voor.

Dit adembenemend mooie meer met zijn kristalheldere water heeft een grote aantrekkingskracht op de gefortuneerden der aarde. Het grootste deel van de oevers is inmiddels privébezit en is of wordt gaandeweg bebouwd met luxe villa's. Ontbossing is hierbij een standaardprocedure want als je de nodige miljoenen op tafel heb gelegd voor 'n plekje langs het aardse paradijs wil je het natuurlijk wel kunnen zien. Verder is watervervuiling zo goed als onvermijdelijk omdat de hele binnenkant van de caldera op het meer draineert. Daarnaast ondergaat het meer de laatste jaren een alarmerend snelle daling van de waterstand. Men denkt als gevolg van de vele beregeningsinstallaties die de gazon's en golfbanen nat houden, maar wetenschappelijk onderzoek hiernaar ontbreekt. Niet te min, velen factoren dus, die de toekomst van Amatitlania coatepeque onzeker maken.

Gedrag: 

Net zo temperamentvol als andere Amatitlania.

Voedsel: 

Omnivoor. Wormen, kreeftjes, slakjes, insecten en hun larven, kleine visjes, maar ook plantaardig materiaal als algen en planten.

Kweek: 

Er is nog weinig ervaring opgedaan met deze vis. De schaarse informatie komt vooral uit Amerika, waar de soort iets vaker gehouden wordt. Kweekverslagen melden echter geen wezenlijke verschillen met andere convicts. Zie hiervoor dus Amatitlania nigrofasciatus.

Aquarium: 

Een meterbak volstaat voor één koppel. Meerdere koppels in bakken vanaf 140 cm. Amatitlania coatepeque is een vis van het stilstaande water. Een sterke doorstroming is dus 'n beetje ongepast. Dit betekent niet dat ook op de filtering moet worden bespaard De vissen zijn van huis uit zeer schoon en helder water gewend. Regelmatig water verversen dus. Schuilplaatsen in de vorm van stenen en of hout zijn onontbeerlijk. Planten komen in de natuur nauwelijks voor maar enkele grofbladige soorten zijn in het aquarium (mits goed verankerd) met A. nigrofasciatus wel mogelijk. De dieren hebben echter behoefte aan groenvoer en wanneer ze dit niet krijgen zal dit ten koste van de beplanting gaan.

 

Medebewoners zijn goed mogelijk en zelfs wenselijk maar moeten wel tegen een stootje kunnen. Ditzelfde geld voor de bijvisjes. P. mexicana's of Astynaxen zijn bijv. geschikte bakgenootjes. PH 7 – 8, Dgh 9 – 20. Ik heb helaas geen data over de watertemperatuur kunnen vinden. Deze zouden op een (uitgedoofde) vulkaan wel eens aan de hoge kant kunnen liggen. Een aanwijzing in die richting vormen ook de vele warmwaterbronnen die op de berghelling te vinden zijn. Maar nogmaals, dit is puur speculatie. Liefhebbers die over aanvullende informatie beschikken nodig ik graag uit dit met ons te delen. Tot het zover is zou ik de vissen op en rond de 26 graden Celsius houden A. coatepeque behoort vanwege haar contrastrijke uitmonstering tot een van de mooiste Convict's.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: