Herichthys tamasopoensis (ARTIGAS AZAS 1993)

Tekst: Alex Becker - foto: Roy de Graaf en Wisse Sluijters  
Etymologie: 

Herichthys, een combinatie van Heros (held) en ichthys (vis). tamasopoensis, naar de typelocatie, vlakbij de stad Tamasopo in de Mexicaanse staat San Luis Potosí.  

Referentie: 

Artigas Azas, J.M. 1993. Herichthys tamasopoensis, a new species of cichlid from México. In: Konings A. (ed.) the Cichlid Yearbook 3: 60-63

Literatuur: 

Stawikowski, R. & U.Werner. 1998. Die Buntbarsche Amerikas Band 1, Eugen Ulmer Verlag Artigas Azas, J.M. 2006. La Mojarra de Tamasopo - Herichthys tamasopoensis. Cichlid News Magazine 15(1): 18-25

Beschrijving: 

Deze vis is nog niet zo lang bekend in de aquaristiek in Nederland en dreigt nu alweer uit de hobby te verdwijnen. Het is een kleiner blijvende soort uit het geslacht Herichthys, waarvan de Texas-cichlide wel de meest bekende is. H. tamasopoensis wordt 18 cm, maar ze planten zich al bij een lengte vanaf 10 cm voort. De vrouwtjes blijven kleiner. Mannetjes kunnen een bult op het voorhoofd ontwikkelen. Het zijn prachtige blikvangers in het aquarium en verdraagzaam ten opzichte van andere vissen. Een geschikte vis om in een gezelschapsaquarium te houden. Helaas worden ze in de handel weinig aangeboden en nog minder verkocht. Voor de kleurtekening: zie de foto. Vooral in de broedkleuren zien ze er prachtig uit. De achterste lichaamshelft kleurt zwart en de kop kan tot helderwit doorkleuren.

Herkomst: 
Mexico
Verspreiding: 

In het stroomgebied van de Rio Gallinas, México.

Gedrag: 

Grote scholen kunnen in het vindgebied worden aangetroffen, algen schrapend van de rotsen. Het broedseizoen begint al eind december en vertoont een piek in maart. Door de enorme aantallen is er veel concurrentie voor de geschikte broedplaatsen.

Voedsel: 

In de vrije natuur eet Herichthys tamasopoensis vrijwel uitsluitend algen, in het aquarium is het een alleseter. Zowel droog als diepvriesvoer.

Kweek: 

Koop een bewezen koppel, maar het is natuurlijk veel leuker om uit een groep jonge dieren koppels te laten vormen. Zet de koppels apart in een kweekbak of laat de vissen zich voortplanten in de gezelschapsbak waarin ze zich bevinden. Deze bak moet natuurlijk wel voorzien zijn van voldoende schuilplaatsen en holen. De ouders verzorgen samen de jongen en gaan hier lang mee door, vergelijkbaar met Neetroplus nematopus.

Aquarium: 

In een bak met een kantlengte van 150 cm kun je 2 koppels van deze vissen houden. Temperatuur tussen de 22 en 28 graden, veel schuilmogelijkheden, maar ook vrije zwemruimte. Probeer een biotoop te creëren waarin de vissen zich zullen thuisvoelen en hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Planten zijn geen bezwaar mits de wortels goed zijn afgedekt, zodat ze niet gaan drijven als de vissen aan het graven slaan.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: 
synoniemen: 

Tamasopo Herichthys, Artigas Azas, 1990
Herichthys tamasopoensis, Artigas Azas, 1993