Kronoheros umbriferus (MEEK & HILDEBRAND, 1913)

Tekst: Johan Verheesen Foto: Uwe Werner
Etymologie: 

Kronoheros; vernoemd naar Kronos (Grieks: Κρόνος, krónos), de leider van de eerste generatie Titanen (de afstammelingen van Uranus en Gaia) van de Griekse mythologie voorafgaand aan de Olympische goden, in combinatie met de oude cichlidengeslachtnaam Heros (betekent held). De reden om deze vis te vernoemen naar deze grote leider van de Titanen, is omdat Kronoheros de grootste lichaamsgrootte bereikt onder Neo- tropische cichliden. umbriferus; vanuit het latijn, umbra, wat schaduw betekent. 

Referentie: 

Říčan, O., L. Piálek, K. Dragová and J. Novák, 2016. Diversity and evolution of the Middle American cichlid fishes (Teleostei: Cichlidae) with revised classification. Verteb. Zool. 66(1):1-102. (Ref. 114771)

Beschrijving: 

Kronoheros umbriferus is een monotypische soort. Het geslacht Kronoheros wordt gekenmerkt door een piscivore craniale  morfologie en voorouderlijke postcraniale morfologie. Deze combinatie van kenmerken wordt alleen gevonden in Caquetaia en Kronoheros onder heroïne cichliden. 

K. umbriferus is met een lengte tot 80 cm de grootste onder de neotropische cichliden. Mannen zijn aanzienlijk groter dan de vrouwen. De soort kan onderscheiden worden van andere Caquentaia-soorten door zijn kleuren (meestal blauw, waar vast de handelsnaam Turquoise cichlid vandaan komt) en de duidelijke blauwe vlekken op de wang. Vrouwen in broedkleuren krijgen een gele kleur en hebben zwarte buikvinnen. 

Verspreiding: 

K. umbriferus komt voor in Noordwest-Zuid-Amerika en de Pacific slope oostelijk Panamá in de stroomgebieden van de rivieren Atrato en Magdalena in Colombia, en in de stroomgebieden van de rivieren Tuíra en de Chucunaque in zich zPanamá. Hier worden ze zowel in helder als troebel water aangetroffen. Vanwege hun grootte geven ze de voorkeur aan de diepere delen van het water.

Gedrag: 

Caquetaia-soorten zijn doorgaans erg schuw, maar kunnen zich zeker verweren wanneer dit nodig is. Hierbij mag K. umbriferus tot de meest agressieve beschouwd worden. Tijdens een gevecht zullen ze zich meestal onthouden van bijten, maar als het zover komt, dan kan het leiden tot ernstige verwondingen. De verliezende partij zal zich dan niet verschuilen, maar zich ergens in een hoek terugtrekken. Het beste haalt men dit dier dan uit het aquarium om apart te zetten, ten einde herhaaldelijk aanvallen en uiteindelijk de dood van de vis te voorkomen.

Voedsel: 

K. umbriferus is een rover die zich tegoed doet aan karperzalmen (Astyanax), garnalen en krab. 

Kweek: 

Open substraatbroeders. Bij het afzetten van de eieren wordt gekozen voor een horizontaal stuk substraat. Een legsel bevat enkele duizenden eieren. Het ouderpaar doet gezamelijk aan broedzorg. Een man is reeds geslachtsrijp bij een lengte van 15 cm, vrouwtjes bij een lengte van 10 cm.

Aquarium: 

Gezien de grootte die de vis kan behalen, is een inrichting van een groot aquarium met wat grotere stenen en wat hout wenselijk. 

Stoplicht: 
Oranje
Herkomstgebied: 
synoniemen: 

Cichlasoma umbriferum

Caquetaia umbrifera

Caquetaia umbriferum

Petenia umbriferum

'Heros' umbriferus