Nannocharax zebra (Dunz, A.R. & Schliewen U.K., 2009)

Tekst & Foto: M.C.W. Keijman

Algemeen
Nannocharax zebra is een van de tot nu toe 29 beschreven soorten uit het geslacht Nannocharax, die op hun beurt in de familie Distichodontidae behoren. Negen van de in totaal 29 beschreven soorten en tot dit geslacht behorend komen voor in Afrika. Dit zijn: Nannocharax ansorgii, N. fasciatus, N. latifasciatus, N. lineomaculatus, N. occidentalis, N. reidi, N. usongo, N. zebra en N. signifer. Nannocharax zebra is een van de negen in Afrika voorkomende soorten en bereikt een maximale eindlengte van 3,9 cm. Het lichaam van deze soort (net als alle andere vertegenwoordigers uit het geslacht) is aan gepast aan het leven in stromend water. Het lichaam is slank en rond gebouwd en ziet er uit als een torpedo.

Verzorging
Deze kleine zoetwater, op darten gelijkende vissen komen voornamelijk voor in matig stromende rivieren, die op enigerlei schaduwrijke plekken bezitten (hetzij doordat de rivier waarin zij zich bevinden door een bos stroomt, of door in het water hangend materiaal). De vertegenwoordigers van het geslacht hebben zuurstofrijk en helder water nodig om in te leven. Het is zaak om voor voldoende open zwemruimte te zorgen. Over het voedsel voor Nannocharax zebra kan ik slechts vermelden dat gezien de zeer kleine mondopening deze alleen maar fijn voedsel tot zich kunnen nemen. Denk hierbij aan artemia naupliïen en fijn droogvoer. Over het voedsel welke deze soort in de natuur tot zich neemt is mij niets bekend., Qua gedrag - is een rustige soort, die niet dominant aanwezig is. Voor deze soort is een aqaurium met een minimale kantlengte van 1.00 m aan te bevelen.

Geschikt als bijvis...
Nannocharax zebra (of de andere uit Afrika stammende soorten) kan het beste bij kleinblijvende cichliden gehouden worden die eveneens van stromend water houden. Denk hierbij dan aan bijvoorbeeld Gobiocichla ethylwynae, wonderi en Teleogramma.

Verspreiding

alt

Herkomstgebied: 
Type: