Procatopus similis (Ahl, 1927)

Tekst & Foto: M.C.W. Keijman

Algemeen

Deze kleinblijvende, maximaal 7 cm (mannetjes 7 cm en vrouwtjes 5 cm) groot wordende eierleggende tandkarper behoort tot de familie Cyprinodontidae en het geslacht Procatopus. Het biotoop van deze zeer fraai gekleurde kleine tandkarper zijn de stromende delen van rivieren, alsook de oeverbereiken waar zich beschutting bevindt zoals in het water liggende takken en in het water overhangende grassen. Deze soort die in zijn natuurlijke habitat zeer veelvuldig en in groepen voorkomt is helaas in onze aquaria een weinig geziene gast. Ondanks het feit dat deze (of de andere soorten uit het geslacht Procatopus) regelmatig in aquariumspeciaalzaken worden aangeboden. Enkele synoniemen voor deze soort zijn Procatopus abbreviatus, glaucicaudus en lacustris.

Verzorging

Procatopus similis heeft ondanks zijn geringe lengte toch nog vrij veel zwemruimte nodig. Dit omdat het een zeer zwemlustige vis is, die ook nog eens het beste in een groep gehouden kan worden. Deze soort leeft het liefst in stromend helder en zuurstofrijk water, met een bodemgrond die bestaat uit zand en stenen. In de natuur leeft Procatopus similis van voedsel dat zich in de bovenste laag van de waterkolom bevindt. Denk hierbij aan vliegjes en insectenlarven. In het aquarium neemt Procatopus similis volgend voedsel tot zich: artemia naupliën, volwassen artemia, muggenlarven, kleine mysis en vlokken droogvoer. Deze soort kan het beste in een aquarium met een kantlengte vanaf 80 cm worden verzorgd. Net als alle andere vertegenwoordigers uit het geslacht Procatopus houdt ook deze soort van koeler water die kan liggen tussen de 20 en 25 graden Celcius.

Geschikt als bijvis...
Het is niet aan te raden deze soort met grote cichliden te vergezellen, daar die deze al snel door zijn geringe grootte als voedsel zullen aanzien. Procatopus similis is het best te houden bij kleinblijvende cichliden uit geslachten als Benitochromis, Gobiocichla, Nanochromis, Pelvicachromis en Parananochromis.

Verspreiding

alt

Herkomstgebied: 
Type: