Sicydium crenilabrum (Harrison, 1993)

Tekst & Foto: M.C.W. Keijman
Algemeen
Deze kleinblijvende, maximaal 10 cm groot wordende grondel behoort tot de familie Gobiidae en het geslacht Sicydium. Het leefgebied van deze interessante kleine grondel zijn de zeer snelstromende delen van rivieren, en wel daar waar de bodem uit een rotsachtige ondergrond bestaat. Het lichaam is volledig aangepast aan het leven in snelstromend water en de vissen hebben dan ook een vorm die eruitziet zal een torpedo. Enkele synoniemen voor deze soort zijn Sicydium brevifile en bustamantei, die in 1993 door Harrison allen zijn herbenoemd tot Sycidium crenilabrum.

Verzorging
Deze soort heeft zeer snelstromend water nodig, wil deze zich op zijn gemak voelen in het aquarium. De inrichting van het aquarium kan vaak al volstaan met enkele platte stenen die op elkaar liggen vergezeld van enkele andere stenen. Hout kan ook goed als inrichting gebruikt worden, daar hier vaak gemakkelijk algen op groeien, die deze soort als voedsel zeer zeker nodig heeft. Afhankelijk waar u Sicydium crenilabrum mee gaat vergezellen, kan een aquarium met een kantlengte van 1.00 m al volstaan.

Geschikt als bijvis...
Het is niet aan te raden deze soort met grote cichliden te vergezellen, daar die deze al snel door zijn geringe grootte als voedsel zullen aanzien met als gevolg dat alle exemplaren van Sicydium als snel verdwenen zullen zijn uit het aquarium. Sicydium crenilabrum is het best te houden bij kleinblijvende cichliden uit geslachten als Steatocranus, Gobiocichla en Teleogramma., Sicydium crenilabrum, die in de natuur hoofdzakelijk van algen leeft, heeft in het aquarium zeer zeker ook groenvoer nodig. Ikzelf zorg ervoor dat ik stenen of hout gebruikt dat snel met algenbegroeid. Je kunt dan ook al snel zien dat ze hiervan gaan eten. Ze raspen met hun speciale gebit de algen van de stenen of het hout af. Het is bij mijn weten nog niet gelukt deze soort in het aquarium na te kweken.

Verspreiding
alt

Herkomstgebied: 
Type: