De cichlidenfauna van noordelijk Gabon — een déjà-vu

Auteur: Anton Lamboj

In het jaar 2011 ondernam ik mijn derde cichlidensafari naar Gabon. Ik was al geruime tijd niet meer in dit interessante land geweest, zodat ik mij verheugde op een blij weerzien. Mijn eerdere reizen vonden in 1995 en 2000 plaats en de eerste daarvan zou, zoals hierna nog zal blijken, tijdens mijn nieuwe trip veel herinneringen oproepen. 

Naar mijn ervaringen is Gabon het gemakkelijkst te bereizen land van geheel West- en Centraal-Afrika. Met een oppervlakte van niet helemaal 268.000 vierkante kilometer is het niet bijzonder groot, terwijl de bevolkingsdichtheid er gering is (1,7 miljoen inwoners, hetgeen neerkomt op 6,1 persoon per vierkante kilometer). Het grootste deel van de bevolking woont bovendien in de steden Libreville (hoofdstad) en Lambarene, zodat we kunnen stellen dat er in dit land nog voldoende plaats is voor een mooie en tamelijk onberoerde natuur. Gabon is daarnaast een van de meest ontwikkelde, stabiele landen van Afrika en om die reden is het er als regel veilig. 

Toen ik er in 1995 voor het eerst naartoe ging kon ik enerzijds genieten van de fraaie natuur, terwijl ik anderzijds de wel wat magere infrastructuur leerde kennen. Dat was in het jaar 2000 niet veel anders en datzelfde gold ook voor de vriendelijkheid van de mensen.

 

Het hele artikel is te lezen als u ingelogd bent.

Herkomstgebied: 
Editie Cichlidae: