Tilapia sp. Kissangani

Door: Joop Clement

alt
Foto 1: Man van Tilapia sp. Kissangani

Tilapia sp Kisangani komt voor in het stroomgebied van de Kongorivier, rondom Kisangani in de provincie Tshopo van de Dem. Republiek Congo. Deze soort heeft nog geen definitieve naam maar heeft veel overeenkomsten met Tilapia zilli en congica. Vandaar dat ook wel de naam Tilapia sp. Kisangani aff congica gebruikt wordt. Ariel Bornstein heeft op zijn website , www.blackwaterfish.com bijna identieke vissen staan en vermeld bij zijn foto’s Tilapia sp Inongo http://www.blackwaterfish.com/inongo1.htm .Deze Inongo tilapia’s zijn gevangen in toelopers van de Kongo rivier, enwel aan de oostzijde van Lac Mai Ndombe in de provincie Mai Ndombe van de Dem. Republiek Congo. Deze vis heeft veel overeenkomsten met Tilapia sp. Kisangani. De vraag is of de soorten die bekend staan onder de namen Tilapia .sp. congica, Inongo en Kisangani een en dezelfde soort zijn of dat het misschien wel ondersoorten of zelfs zelfstandige soorten zijn. Nader taxonomisch onderzoek zal dit in de toekomst uit moeten gaan wijzen. Tilapia congica heeft een behoorlijk groot verspreidingsgebied welke gelegen is over de Democratische Republiek Congo en Congo en misschien wel de Centraal Afrikaanse Republiek. Door het vermoedelijk grote verspreidingsgebied is het niet ondenkbaar dat er ondersoorten/standplaatsvarianten zullen zijn. Tilapia congica wordt inmiddels vermeld op de IUCN 2010 red list- zie link - http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/182695/0

alt
Foto 2: Overzichtskaart van het verspreidingsgebied van Tilapia sp. Kissangani
In juli 2010 kreeg ik deze mooie soort aangeboden van een lid van de Duitse cichlidenweltforum. , Het waren 5 jonge exemplaren van ongeveer 2 cm (zie foto). Het betreffende forumlid is werkzaam op de afdeling Ichtyologie bij het Zoologisch Staatssammlung in Munchen welke onder leiding staat van Ulrich Schliewen alwaar deze momenteel onderzoek doen naar Tilapia-soorten. Men is hier zelfs bezig om het geslacht, Tilapia in zijn geheel te reviseren.

alt

Foto 3: Jong exemplaar van Tilapia sp. Kissangani

Van deze 5 jongen heb ik er uiteindelijk 4 overgehouden, waarvan ik er zelf 1 koppel gehouden heb. Het andere koppel heb ik gestald bij een bevriende liefhebber in de buurt. Binnenkort zullen deze vissen naar Michel verhuizen, die er vervolgens zijn geluk mee mag gaan beproeve!. Het mannelijk exemplaar is ongeveer 15 cm groot is. Het vrouwelijk exemplaar zal ongeveer 10 cm groot zijn. Ik verwacht dat deze soort een eindlengte kan bereiken, die tussen de 20 en 30 cm uit zal komen. Het mannelijk exemplaar van de Tilapia sp. Kisangani is gedrongen en hoog gebouwd en heeft een forse kop met brede blauwgrijze lippen. De vissen lijken qua kleur op een Tilapia zilli. Ze bezitten echter veel meer rode,  kleur op het lijf en kopgedeelte. De vrouwen zijn beduidend kleiner en veel fijner gebouwd (zie foto’s) en kleuren ongeveer gelijk.
alt
Foto 4: Vrouw van Tilapia sp. Kissangani in normaal kleed.
Tilapia sp. Kissangani stelt weinig eisen aan het water en bij de inrichting kan men volstaan met grof zand, kiezels en maaskeien op de bodem en wat zinkhout. Planten zullen hoogst waarschijnlijk aangevreten worden, daar Tilapia soorten planteneters zijn. De kantlengte van het aquarium moet al wel gauw 150 cm bedragen, en een diepte van 50 cm is aan te bevelen.

Zoals bij alle Tilapia’s gebleken is, zijn de cichliden geen wispelturige eters. In principe eten ze alles, , en zelf geef ik ze veel groenvoer zoals sla, andijvie en eendenkroos. Het is niet raadzaam deze soort tezamen te houden met soorten als Tilapia zilli of T. congica, daar dit naar alle waarschijnlijkheid problemen zal gaan opleveren.

Het nakweken is tot op heden nog niet gelukt, maar ik verwacht binnen afzienbare tijd toch wel een ei-afzetting bij mijn paar. Temeer omdat deze mijn in ziens de geslachtsrijpheid,  bereikt hebben. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ook deze Tilapia’s open substraatbroeders zijn, en zetten zij hun eieren of op een vast substraat. Dit zal dan ook gepaard gaan met het typische gedrag van het graven van nestkuilen. Tijdens de balts en broedzorgperiode zal ook Tilapia sp. Kissangani een soort typische streeptekening ( verticale strepen) aannemen.
alt
Foto 5: Vrouw van Tilapia sp. Kissangani in baltstekening.
Deze streeptekening zal deze soort een prachtig contrasterende geheel geven. Het opkwkeen van de jongen zal net als bij de meeste Tilapia jongen geen problemen opleveren. Na eerst stofvoer, aansluitend artemia en cyclops te hebben gegeten, zullen ook deze jongen snel overgaan tot het eten van groter voedsel en zullen deze navenant hard groeien.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , 

Herkomstgebied: