Nieuw beschreven morph blijkt Hybride

De eerder dit jaar beschreven rheofiele Vieja hartwegi (Gómez-González et al. 2018) is naar alle waarschijnlijkheid een natuurhybride tussen V. hartwegi en C. grammodes. Dit schrijven Oldřich Říčan en Rico Morgenstern, die de bevindingen van Gómez onder de loep hebben genomen.

Gómez-González et al. (2018) hebben exemplaren gepresenteerd die zij identificeren als een nieuwe reofiele morph van Vieja hartwegi (Taylor & Miller, 1980).

De eerste en meest opvallende observatie met betrekking tot de gerapporteerde exemplaren is dat geen enkele exemplaar kan worden gediagnosticeerd als V. hartwegi. Dit betekent dat deze dus eerder als zijnde nieuwe soort dan als nieuwe morph in aanmerking zou komen.

De tweede opvallende observatie is de grote hoeveelheid variatie in vorm en kleurpatroon tussen de zogenaamd rheofiele exemplaren, een gegeven dat veel voorkomt bij hybriden.

In 1999 werd er door Peter Buchhauser een geval gedocumenteerd van een hybride tussen V. hartwegi en C. grammodes. De foto's laten weinig te raden over.

hartwegi hybride_0.png

Het onderzoek van Gomez blijft evenwel van grote waarde, want wat is opmerkelijker, de beschrijving van een nieuwe morf.., of de documentatie van een natuurhybride? Wij denken het laatste, want hybridisatie wordt in M-Amerika vaak verondersteld, maar is zelden aangetoond. Beide onderzoeken zijn hieronder te vinden.

Redescription of Vieja hartwegi (Taylor & Miller 1980) (Teleostei: Cichlidae) from the Grijalva River basin, Mexico and Guatemala, with description of a rheophilic morph

https://www.researchgate.net/publication/322704772_Redescription_of_Viej...

Hybrids, not a new rheophilic morph of Vieja hartwegi

https://www.researchgate.net/publication/323588146_Hybrids_not_a_new_rheophilic_morph_of_Vieja_hartwegi

Herkomstgebied: 
Algemeen: