Enigmatochromis lucanusi LAMBOJ, 2009

Tekst: Melchior de Bruin en Alex Becker - foto: MCW Keijman  
Etymologie: 

De soort is vernoemd naar Oliver Lucanus. Deze persoon is, behalve een vriend van de auteur, ook verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van de vissen en diverse foto's voor de publicatie. Enigma betekent raadsel, Enigmatochromis verwijzing naar de eerste naam die deze vis had namelijk Pelvicachromis sp. 'Blue Fin'. Men dacht dat deze vis nauw verwant was aan P. roloffi. Uit verder morfologisch en gedragsonderzoek onderzoek bleek dat de verschillen zo groot waren dat het om een nieuw eigen soort ging met de raadselachtige naam Enigmatochromis lucanusi. Het is trouwens niet de eerste vis die door Lamboj wordt beschreven en is vernoemd naar een familielid of vriend.  

Referentie: 

Lamboj, Anton; 2009; 'A new dwarf cichlid genus and species (Teleostei, Cichlidae) from Guinea, West Africa'; Zootaxa; (n. 2173): pp. 41-48.  

Literatuur: 

NVCweb nieuwsarchief auteur Melchior de Bruin 01-11-09 Verslag lezing Anton Lamboj (Pelvicachromis). 02-09-09 Pelvicachromis sp. 'Blue Fin' heeft een naam gekregen. NVCweb cichlidencatalogus Pelvicachromis pulcher (BOULENGER, 1901) auteur Alex Becker.  

Beschrijving: 

Deze vis behoort tot de kleurrijkste dwergcichliden en heeft in potentie als je naar de foto kijkt een populaire aquariumvis te worden die goed te houden is in een middelgroot aquarium. E. lucanusi met deze eigenschappen zou het in de toekomst nog weleens tot het vaste siervissenbestand van de meeste aquariumwinkels gaan horen. Wellicht is het ooit gehad hebben van de 'Blue Fin' , zebracichliden of maanvissen de reden voor vissenliefhebbers geweest zich verder te gaan verdiepen in een bijzondere groep aquariumvissen: de cichliden en hebben zo het lidmaatschap van de NVC gevonden.  

Herkomst: 
Afrika  
Verspreiding: 

Voor zover bekend komt E. lucanusi uitsluitend voor in de Foto River; een kleine savannerivier. Coördinaten: 10° 20.074’N, 13°43.431’W.  

Gedrag: 

Een vreedzame vis die het beste koppelgewijs gehouden kan worden en daarom ook vaak gehouden in een gezelschapsbak. E. lucanusi bewoont de onderste waterlaag. Indien er een nest aanwezig is kan er agressie aan de dag worden gelegd naar vissen die zich te dicht in de buurt van de jongen wagen. Verder kan het gebeuren dat een vrouwtje continu door een mannetje verjaagd wordt als het koppel onderling niet bij elkaar past.

Voedsel: 

Enigmatochromis lucanusi is een alleseterdroogvoer, diepvries of levende watervlooien. Deze vis zal alles gretig nemen. Afwisselend voeren zal deze vis in een topconditie brengen, waardoor een kweekpoging een grote kans van slagen heeft. Wil je genieten van het natuurlijk eetgedrag van deze vis voer dan ongeveer maar 3x per week, de 'Blue Fin' zal dan actief op zoek gaan naar kleine organismen die in het aquarium aanwezig zijn en ook algen gaan afgrazen.

Kweek: 

In aquaria vormt E. lucanusi een monogaam paartje. De eieren worden afgezet in een hol en door beide ouders bewaakt. De eieren komen na drie dagen uit en de larven zijn na 8-9 dagen vrijzwemmend. In de daarop volgende 5-6 weken worden de jongen door beide ouders bewaakt. De ouders (vooral de man) kan dan een typische zwarte streep vertonen.

Aquarium: 

E. lucanusi houdt van een goed beplante bak met voldoende schuilmogelijkheden in de vorm van stenen, kienhout en holle ruimtes zoals kokosnootschalen. Een aquarium vanaf 80 cm biedt al voldoende plaats voor een koppeltje.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: