Hemichromis fasciatus PETERS, 1858

tekst: Alex Becker - foto: Alex Becker
Etymologie: 

Hemichromis is een niet geheel aan het type beantwoordende chromide. Deze vis is nauw verwant aan Haplochromis. De soortnaam fasciatus betekent gestreept.  

Referentie: 

Monatsberichte der Königlichen Preussischen Akademie der Wissenschaften, Berlin 1857; p 403  

Literatuur: 

Cichlidea 24-5: De vroege nomenclatorische geschiedenis van Hemichromis fasciatus door Martin Geerts Afrikanische Cichliden 1 Buntbarsche aus Westafrika Linke en Staeck  

Beschrijving: 

Het lichaam is vrij langgerekt. Opvallend is de \"deuk\" in het voorhoofd die duidelijk zichtbaar wordt naarmate de vis ouder wordt. De vis heeft een groenachtige rug, de buikzijde is geel en bij het vrouwtje kleurt deze rood tijdens de broedperiode. Over de flanken lopen strepen (fasciatus= gestreept) de H. fasciatus kan ongeveer 20 cm worden, de vrouwtjes blijven een stuk kleiner.  

Herkomst: 
Africa occidentalis, Guinea  
Verspreiding: 

H. fasciatus heeft een ruim verspreidingsgebied in West Afrika.  

Gedrag: 

Een prachtige vis met een boel temperament, je moet hem niet in het donker tegen komen! H. fasciatus onderhoudt een groot territorium en is hierdoor moeilijk samen te houden met andere vissen. Het aquarium moet ruim bemeten zijn, anders gaat het zeker ten koste van de andere vissen. Mocht er geen grote bak beschikbaar zijn overweeg dan een speciaalaquarium voor deze vissen in te richten.

Voedsel: 

Het zijn rovers, eten zowel levende prooien, diepvries en droogvoer.

Kweek: 

Deze vis is een subtraatbroeder. Vis zet af op een stuk steen. Beide ouders verzorgen de jongen en verjagen de indringers uit hun territorium. Het kan hierbij heftig aan toegaan en de vissen worden door de gehele bak achtervolgt. De vissen kweken op gewoon leidingwater. Hou rekening met de afzetmarkt. Deze vis kom je niet vaak tegen in de aquariumhandel, niet omdat ze zeldzaam zijn ,maar eerder omdat ze niet geschikt zijn voor de gemiddelde gezelschapsbak.

Aquarium: 

Hoe groter de bak hoe beter een enkel paar is goed te houden in een aquarium van 125 cm kantlengte. Het zijn gravers hou hier ook met de inrichting van het aquarium rekening mee. Temperatuur tussen de 23 en 25 graden.

Stoplicht: 
groen  
Herkomstgebied: