Pelvicachromis pulcher (BOULENGER, 1901)

tekst: Alex Becker - foto: MCW Keijman
Etymologie: 

Pelvicachromis kan worden opgesplitst in de termen pelvis (bekken) en chromis (kleur), pulcher betekent mooi.  

Referentie: 

Proceedings of the Zoological Society of London 1 (1); p 9  

Literatuur: 

In elk aquariumboek wordt deze kleurrijke vis beschreven.  

Beschrijving: 

Deze vis behoort tot de kleurrijkste dwergcichliden. Met zijn maximale lengte van 10 cm is dit een populaire aquariumvis die goed te houden is in een middelgroot aquarium. P. pulcher behoort tot het vaste siervissenbestand van de meeste aquariumwinkels. Pelvicachromis pulcher wordt in de volksmond "kersenbuikcichlide" genoemd, hetgeen verwijst naar de fel paarsrode buikpartij van het vrouwtje. De vis dankt zijn populariteit aan zijn prachtige kleuren en het karakter, waardoor deze vis zich een plaats heeft veroverd in de gezelschapsbak. Wellicht is het ooit gehad hebben van "kersenbuiken", zebracichliden of maanvissen de reden voor vissenliefhebbers geweest zich verder te gaan verdiepen in een bijzondere groep aquariumvissen: de cichliden.  

Herkomst: 
Afrika  
Verspreiding: 

Nigerdelta, Nigeria  

Gedrag: 

Een vaak vreedzame vis die het beste koppelgewijs gehouden kan worden en daarom ook vaak gehouden in een gezelschapsbak. P. pulcher bewoont de onderste waterlaag. Indien er een nest aanwezig is kan er agressie aan de dag worden gelegd naar vissen die zich te dicht in de buurt van de jongen wagen. Verder kan het gebeuren dat een vrouwtje continu door een mannetje vrejaagd wordt als het koppel onderling niet bij elkaar past.  

Voedsel: 

De kersenbuik is een alleseter, droogvoer, diepvries of levende watervlooien. Deze vis zal alles gretig nemen. Afwisselend voeren zal deze vis in een topconditie brengen, waardoor een kweekpoging een grote kans van slagen heeft.

Kweek: 

Niet moeilijk, deze vis plant zich zelfs voor in een gezelschapsbak. Kersenbuiken zijn holenbroeders. Zorg dat ze de beschikking hebben over een bloempotje of een halve kokosnootschaal. Heeft zich een koppel gevormd en is de temperatuur van het water verhoogd tot 26-27graden, dan zal zich dat belonen in de vorm van een legsel.

Aquarium: 

P. pulcher houdt van een goed beplante bak met voldoende schuilmogelijkheden in de vorm van stenen, kienhout en holle ruimtes zoals kokosnootschalen. Een aquarium vanaf 80 cm biedt al voldoende plaats voor een koppeltje.  

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: