Steatocranus casuarius (POLL, 1939)

tekst: Alex Becker - foto: Fredrik Hagblom
Etymologie: 

Steato (vet) / cranus (hoofd) verwijst naar de vetbult op het hoofd, casuarius verwijst naar de kasuaris (Casuariidae), een grote loopvogel uit Nieuw-Guinea en Australië. Deze vogels hebben een indrukwekkende kam op het hoofd.  

Referentie: 

Annales du Musée du Congo belge, Zoologique(1) 4 (1); p 47-48  

Literatuur: 

Vrijwel elk standaard aquariumboek bevat informatie over deze vis.  

Beschrijving: 

S. casuarius, ook wel bultkopcichlide genoemd, is de bekendste vertegenwoordiger uit het geslacht Steatocranus. Dit geslacht bestaat momenteel uit 9 soorten. Deze vissen worden maar zelden in de handel aangeboden, wat jammer is omdat ze een specifiek gedrag vertonen. S. casuarius zich heeft aangepast aan het leven in de stroomversnellingen van de rivier de Congo. Zijn zwemblaas is gereduceerd met als gevolg dat de bultkop niet vrij kan zweven in het water. In het aquarium is dit goed waarneembaar: als de vis omhoog zwemt en de vinnen stilhoudt, dan zal hij meteen terugzakken naar de bodem. Het mannetje wordt maximaal 12 cm en kan een indrukwekkende vetbult op zijn hoofd ontwikkelen, vergelijkbaar als bij de mannelijke exemplaren van Vieja synspila. De vrouwtjes blijven een stuk kleiner en moeten het met een veel kleinere bult stellen.  

Herkomst: 
Afrika  
Verspreiding: 

Stanley Pool (Malebo Pool) en de lagere stroomgebieden van de Congo, Dem. Rep. Congo (voorheen Zaïre)  

Gedrag: 

Kunnen agressie tonen naar soortgenoten. Bij het inrichten van het aquarium dient hiermee rekening te worden gehouden.

Voedsel: 

Alleseter

Kweek: 

S. casuarius is een holenbroeder, ook buiten de broedperiode zitten ze graag tussen de stenen. Paarbinding is bij deze vissen sterk. De vissen zijn erg productief.  

Aquarium: 

In het aquarium moeten de natuurlijke omstandigheden zo goed mogelijk worden nagebootst. Een flinke stroming en veel schuilplaatsen (holen). De hoogte van de bak is niet zo belangrijk. Hoe groter het grondoppervlak, hoe beter. Deze vissen laten de planten met rust. Hun schuwheid laat zich oplossen door medebewoners te kiezen die de bovenste waterlagen bevolken. In een aquarium van 120 cm lengte kunnen meerdere koppels worden gehouden.

Herkomstgebied: