Crenicichla sp. "Xingu"

tekst: Mets Westra - foto: Mets Westra, bewerkt door Alex Becker
Etymologie: 

Creni" is onderdeel van het Latijnse crenulatus, wat "snede" betekent, "Cichla" is Grieks voor baars. Proteus verwijst naar het veranderlijke vlekkenpatronen bij deze vissen. Xingu vindplaats van deze vis.

Referentie: 

geen

Literatuur: 

NVC Cichlidae, , 27-6 M. Westra

Beschrijving: 

Eén van de mooiste en populairste Crenicichla's van de laatste tijd is C. sp. "Xingu 1". Met name jonge exemplaren oefenen, vanwege hun felle geel-oranje kleurpatroon, een grote aantrekkingskracht uit op veel aquarianen. Na enige tijd blijkt echter dat deze zo fraai ogende vissen langzaam maar zeker veranderen. Ze verliezen hun "mooie" kleuren en zijgaan grote hoeveelheden voedsel vreten, zodat ze kunnen uitgroeien tot enorme rovers van meer dan 30 centimeter. Dit laatste is de reden waarom veel mensen deze dieren alweer snel van de hand doen en als gevolg daarvan zijn grote exemplaren in een aquarium een zeldzaamheid.

Herkomst: 
Zuid-Amerika
Verspreiding: 

Crenicichla sp "Xingu 1" komt alleen voor in de Rio Xingu, één van de vele rivieren die uitmonden in de Amazone.

Gedrag: 

Crenicichla's houden in een aquarium vereist de nodige zorg en aandacht. Met name de grote soorten hebben veel ruimte nodig, ook al zijn het vissen die graag gebruik maken van een vaste standplaats waarop ze tijden lang rustig kunnen vertoeven.

Voedsel: 

Crenicichla sp "Xingu 1" is een echte carnivoor, diepvriesvoer en pellets worden ook genomen.

Aquarium: 

In de natuur wordt Crenicichla sp "Xingu 1" aangetroffen op de plaatsen waarop het water het snelst door de rivierbedding stroomt; dus de pomp in het aquarium kan niet groot genoeg zijn. Voor de inrichting van de bak kan gebruik worden gemaakt van grote keien en kienhout. Die bieden de vissen een schuilplaats en daaronder kunnen ze hun hol uitgraven. Verder is open zwemruimte belangrijk. Planten zijn goed mogelijk, maar in de natuurlijke biotoop van deze dieren komen ze niet voor. Het aquarium zou eigenlijk groter moeten zijn dan 250x60x60 en de hoeveelheid water moet minstens 600-800 liter bedragen. Dat water moet goed gefilterd worden en regelmatige waterverversingen zijn absoluut noodzakelijk. Bovendien is stroming in het aquarium erg belangrijk.

Stoplicht: 
Oranje
Herkomstgebied: