Tilapia buttikoferi (HUBRECHT, 1881)

tekst: Uwe Werner (bewerkt door Alex Becker) - foto: Uwe Werner
Etymologie: 

Tilapia naar een Afrikaanse naam voor vis : Thiape, buttikoferi vernoemd naar Johann Büttikofer, de Zwitserse naturalist die het typemateriaal verzamelde.  

Referentie: 

Notes from the Leyden Museum 3; p 66-67  

Literatuur: 

NVC Cichlidae 32-1 Uwe Werner  

Beschrijving: 

Tilapia buttikoferi is een robuuste vis die een lengte kan bereiken van 35 cm. Om deze vis te kunnen huisvesten en hun interessante gedrag en broedzorg te observeren moet je deze dieren een ruim aquarium kunnen aanbieden, eventuele medebewoners moeten aangepast zijn aan de lengte en gedrag van deze vissen. Mocht aan deze basisvoorwaarde zijn voldaan, vertaalt dit zich terug in een prachtige uitziende vis (zie foto) met een boeiend gedrag om te observeren.  

Herkomst: 
West-Afrika  
Verspreiding: 

Tilapia buttikoferi komt voor in de kustrivieren van Portugees-Guinea. Tevens in de kustrivieren van Liberia (tot aan de St. Paul).  

Gedrag: 

De mannetjes bereiken in de loop van twee tot drie jaar een lengte van ongeveer 35 cm, terwijl de vrouwtjes iets kleiner blijven. Het gaat hierbij dus om groot wordende cichliden. Dit betekend dat zij moeten worden gehuisvest in een ruim bemeten aquarium.

Voedsel: 

Alleseter en dit in grote hoeveelheden. Het zijn tevens slakkeneters.

Kweek: 

Tilapia buttikoferi wordt omschreven als een open substraatbroeder. Het is echter niet uitgesloten dat zij dat in aquaria alleen maar doen omdat zij niet kunnen beschikken over holen die hen voldoende ruimte bieden. Beide ouders nemen deel aan de broedzorg. Bij een geslaagde broedpoging is het uitvalpercentage klein. Hou hier rekening mee met de mogelijke afzet van jonge dieren. De markt voor grote cichliden in Nederland is niet groot.  

Aquarium: 

Kantlengte minimaal 150 cm voor 1 koppel, het betreft een robuuste vis die ook wel eens rubuust gedrag wil vertonen. De inrichting van de bak moet hier ook op zijn afgestemd. Planten worden gretig gegeten. Wil je groen in het aquarium, dan zal je dit moeten zoeken in de plastic varianten. Verder een flinke laag zand, stenen en kienhout. Veranker deze goederen goed. Anders zullen de vissen het aquarium geheid naar hun smaak inrichten. Medebewoners moeten zelf op lengte. Dit om te voorkomen dat zij niet op de menulijst terecht komen. Water temperatuur mag schommelen rond de 25 graden. Omdat het grote vissen zijn met een grote eetlust moet het aquarium beschikken over een grote filtercapaciteit en is het raadzaam regelmatig een flink deel van het aquariumwater te verversen.

Herkomstgebied: