Amatitlania sp. 'honduras red point'

tekst: Wisse Sluijters foto: Christian Hofer
Etymologie: 

Amatitlania, afgeleid van het type plaats van het type soort "Amatitlán" betekent, een plek van overvloed in amate" in het Nahuatl. "amate" is een soort van papier gemaakt van de bast van Ficus petiolaris of Ficus indica.

 

Red point Honduras, verwijst naar de rode stippen op de buikpartij en de herkomst van het dier.

 

Referentie: 

Wessel, Rusty. 2006. "The Honduran Red Point: A beautiful blue convict-type species from Honduras". Tropical Fish Hobbyist Magazine. v. 54 (11)

Literatuur: 

cichlidae.com/species.php?id=1619

dcg-online.de 2013-07 pp 154-163 „Honduran Red Point“ – blaue „Zebras“ aus Amerika

 

Beschrijving: 

Deze door Rusty Wessel ontdekte soort uit de rio Danli, is al langere tijd onderdeel van discussie. Is dit namelijk een aparte soort of een zeer kleurrijke geografische variant van de nigrofasciatus. De laatste veldgegevens wijzen uit, dat beide soorten hun habitat met elkaar delen, maar er wel aparte broedparen op nahouden. Om deze reden overwegen we deze als potentieel nieuwe soort.

 

Het mannelijke dier behaalt bij deze soort zo’n 12cm terwijl de vrouw rond de 8cm blijft.

Herkomst: 
Honduras
Verspreiding: 

Rio Danli in Honduras. Er gaat nog een andere variant door onder de naam red point. Deze komt uit de rio Mongo en is geen red point, maar hoogstwaarschijnlijk een siquia.

 

Gedrag: 

Hoewel de meeste Amatitlania toch wel als zijnde pittig worden omschreven, valt dit bij de red point erg mee. Hierom is deze erg goed te combineren met andere vreedzame soorten.

Voedsel: 

Geen kieskeurige soort, die eigenlijk alle soorten voer tot zich neemt.

Kweek: 

Deze soort verschilt voor wat betreft kweek toch wel van zijn bekendere broer de nigrofasciatus.
Ze hebben net als nigrofasciatus een sterke paarband, maar wanneer ze een nest hebben, zijn ze minder agressief naar elkaar, noch naar andere soorten.
Het grootste verschil zit hem in de hoeveelheden die worden afgezet. Waar de nigrofasciatus nesten legt van zo’n 200 eieren, is dit bij de red point zo’n 50 stuks.

Aquarium: 

Een vrij gemakkelijk te houden Cichlide, die het als koppel, dan wel als een groep goed doet. Deze dieren zijn als koppel met wat bijvis al te houden in een aquarium van 80 a 100 cm met een inhoud vab zo’n 200 a 250 liter. Wat betreft inrichting kun je denken aan een zandbodem, kiezels, rolkeien en her en der wat hout en planten.
 

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: 
synoniemen: 

Cryptoheros sp. 'honduras red point'